Zonvoordeel.com

Rendement

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Bent u klaar voor een ZonVoordelige installatie?

Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een schouwing. Wij leveren professioneel, volledig en vrijblijvend advies, inclusief sluitende offerte en persoonlijk rendementsverslag. Heeft u nog vragen? Laat het ons gerust weten. Wij begrijpen als geen ander dat uw investering in zonnepanelen niet over één nacht ijs gaat. De juiste informatie is belangrijk, kies daarom voor ZonVoordeel.

Heeft u vragen? U kunt ten alle tijden contact met ons opnemen; wij beantwoorden uw vragen uiteraard gratis en vrijblijvend.

Wat is het rendement van zonnepanelen?

De efficiëntie van zonnepanelen bedraagt gemiddeld tussen 15 en 22% van het zonlicht. Dit is de hoeveelheid zonlicht die het paneel weet om te zetten in elektriciteit.

De zonnepanelen opbrengst in vermogen wordt uitgedrukt in een percentage. Een rekenvoorbeeld: stel dat u 10 solar panelen op uw dak heeft laten plaatsen met elk een vermogen van 340 Wp. Genereert de installatie per jaar 3230 kWh, dan is het technische rendement 95%.

Het rendement van uw zonnepaneel installatie hangt zo wezenlijk samen met het vermogen van uw panelen — maar dat vermogen is wel een complexe zaak. In absolute termen is het gelijk aan het zogeheten piekvermogen van de zonnecellen (fotovoltaïsche cellen). Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en duidt aan hoeveel zonne-energie een zonnecel kan omzetten in elektriciteit. Hoe hoger het vermogen van de panelen, hoe hoger het rendement. In de krachtigste installaties spreekt men dan ook van hoog rendement zonnepanelen. HR zonnepanelen kunnen meer elektriciteit produceren op een kleinere oppervlakte. Met andere woorden: hoe lager het vermogen van de panelen, hoe meer zonnepanelen u moet installeren voor eenzelfde rendement.

Optimaal rendement bij 25°C

Externe rendementsinvloeden

Geleidingscapaciteit zonnepanelen

Hoewel zonuren cruciaal zijn, zal het ook meteen duidelijk zijn dat de zon niet de enige externe factor is die het vermogen (en dus het rendement) van een zonne-installatie beïnvloedt. Bovendien kan het samenspel van verschillende factoren soms verrassende gevolgen hebben. Zo is meer zon bijvoorbeeld niet altijd beter voor uw installatie, aangezien panelen ook minder goed presteren eens de temperatuur te hoog stijgt. Ideaal is 25 graden Celsius. Dan hebben zonnecellen wat men noemt een ideale geleidingscapaciteit. Lagere temperaturen tasten deze capaciteit minder aan dan hogere temperaturen. Niet alle zonuren wekken dus even optimaal elektriciteit op.

Aantal zonuren

Het vermogen van zonnepanelen is echter niet constant. Hoeveel energie de zonnecellen kunnen verwerken hangt niet alleen af van de cellen zelf, maar ook van de zonnestralen die de cellen weten te bereiken. Simpel gezegd: hoe meer zon er schijnt, hoe meer de zonnecellen opbrengen. In de lage landen zijn er jaarlijks bijvoorbeeld tussen 850 en 900 uren waarop de zon optimaal schijnt voor zonne-installaties. Enkel tijdens deze uren kunnen zonnepanelen hun piekvermogen benutten. Omdat deze zonuren zo belangrijk zijn voor het rendement van uw zonnesysteem drukt men het vermogen van zonnepanelen uiteindelijk niet uit in wattpiek, maar in kilowattuur (kWh).

Alle externe rendementsfactoren hangen evenwel samen met de impact van de zon op uw installatie. Zo bepaalt de locatie het aantal zonuren; en zullen zonnepanelen geplaatst in het westen van een land relatief meer opbrengen dan dezelfde panelen geplaatst in het oosten of het centrum. In het westen is de zogeheten zon-instraling namelijk groter. Soortgelijk leveren zuidelijk georiënteerde panelen meer op dan niet-zuidelijk georiënteerde panelen.

Hoger rendement door slimme plaatsing

Een slimme plaatsing kan bijvoorbeeld zorgen voor een natuurlijke windkoeling, die uw panelen ook op warmere dagen beter doet renderen. Of men kan schaduwen (die de directe lichtinval belemmeren) maximaal vermijden. Qua rendement bepaalt u hier bovenal de juiste hellingshoek van de panelen. Een maximale opbrengst wordt bereikt met een hoek tussen 30 en 40 graden — waarbij de meeste schuine daken in een hoek van 35 graden afhellen. Afwijkende hellingshoeken verminderen de opbrengst met gemiddeld 10%.

Het rendement van uw zonnepanelen

Wat dit allemaal concreet betekent voor uw zonnesysteem hangt helemaal af van uw specifieke situatie. Daarom starten we bij ZonVoordeel BV altijd met een professionele schouwing van uw woning. Deze schouwing is geheel gratis en vrijblijvend. Achteraf krijgt u niet alleen een volledige en transparante offerte voor de werken, maar ook een persoonlijk rendementsverslag. Zonder ergens aan vast te zitten, zo weet u precies waar u aan toe bent:

  • Hoeveel uw zonnesysteem rendeert;
  • wat de terugverdientijd is van uw investering;
  • vanaf wanneer er winst wordt gemaakt.
Met een Zonvoordeel schouwing heeft u dus niets te verliezen. Alleen maar voordelen te behalen. Hieronder lichten we daarom graag toe wat onze schouwing inhoudt.

Uw meterkast klaarmaken voor de installatie van uw zonnepanelen

Uw persoonlijke situatie

1. Uw meterkast

Er zijn 2 mogelijkheden:

  • stoppenkast
  • groepenkast

Afhankelijk van het kasttype bepalen we de benodigde werkzaamheden om uw meterkast klaar te maken voor uw installatie. We zorgen ervoor dat uw zonnesysteem optimaal werkt en voldoet aan alle geldende voorschriften.

2. Waar komt de omvormer?

De omvormer komt altijd onder het paneel te zitten. Dit omdat wij uitsluitend werken met micro omvormers, dit heeft dan ook als groot voordeel dat u geen geluid van de omvormer hoort. Het grootste voordeel van Enphase is dan ook dat de gelijk stroom direct omgezet wordt naar wisselstroom, zo blijft de spanning laag. Daarnaast beschikt het Enphase systeem over een ‘Rapid Shutdown’ functie, dit betekend dat bij storing of nood het systeem automatisch uitgezet word.

3. Hoe lopen de kabels?

In een ideale wereld lopen de kabels tussen omvormer en meterkast in een loze leiding. Blijkt dat onmogelijk, dan zoeken we samen met u naar het beste alternatief voor een efficiënte en nette (onzichtbare) bekabeling. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een uv-bestendige mantelbuis, die we achter dakgoten en regenpijpen naar de kast leiden.

4. Welk daktype heeft u?

Bij ZonVoordeel bestuderen we tijdens de schouwing grondig welke invloed het daktype heeft op de plaatsingsmogelijkheden. Zo zijn er geen verrassingen als u voor onze offerte kiest. Onze installateurs kunnen meteen aan de slag, ongeacht daktype, hellingshoek of obstakels.

5. Wat brengt de omgeving?

Een laatste onderdeel van onze schouwing is het omgevingsonderzoek. Waar schijnt de zon? Waar vallen de schaduwen? Zijn er obstakels? Aan de hand van deze controle bepalen we de juiste plek voor uw installatie. We houden daarbij niet alleen rekeningen met uw rendement, maar ook met uw veiligheid en die van omgeving en installateurs. Alle materiaaleisen worden meteen in kaart gebracht, zodat de werken gegarandeerd vlekkeloos verlopen.

Bent u klaar voor een ZonVoordelige installatie?

Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een schouwing. Wij leveren professioneel, volledig en vrijblijvend advies, inclusief sluitende offerte en persoonlijk rendementsverslag. Heeft u nog vragen? Laat het ons gerust weten. Wij begrijpen als geen ander dat uw investering in zonnepanelen niet over één nacht ijs gaat. De juiste informatie is belangrijk, kies daarom voor ZonVoordeel. Heeft u vragen? U kunt ten alle tijden contact met ons opnemen; wij beantwoorden uw vragen uiteraard gratis en vrijblijvend.

Gratis schouwing

Bent u benieuwd hoeveel rendement u kunt behalen dankzij uw Zonvoordeel zonnesysteem met glas-op-glas zonnepanelen, vanwege de ruime mogelijkheden, is deskundig advies voor het meest gunstige rendement van belang. Zonvoordeel helpt u daarbij.

Vraag dan direct online uw eigen technische schouwing aan. We komen bij u langs voor een persoonlijk gesprek. Aan de hand van uw wensen, de locatie en het dakoppervlakte, leggen we u precies uit welke mogelijkheden u heeft. We maken een gedetailleerd verslag van uw situatie, omgeving en leveren professioneel advies.

Achteraf krijgt u een heldere offerte op maat van uw project, inclusief persoonlijk rendementsplan. Geheel gratis. Geheel vrijblijvend.

Wij installeren binnen 4 weken na opdracht. Vul het vrijblijvende schouwformulier in voor een schouwing aan huis voor een rendement plan en offerte op maat.

Bron: Denim

Contact
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
085 - 080 57 19
Volg ons

© Zonvoordeel | Alle rechten voorbehouden.

© Zonvoordeel
website verzorgd door Vuijst Visuals

website verzorgd door Vuijst Visuals